Miķeļdiena bērnudārzā

Kultūra

Miķeļdiena bērnudārzā

Miķeļdiena ir svētki, kurus svinam rudenī – septembra beigās. Tie ir rudens saulgrieži, gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki, kad ražai jābūt novāktai. Ap šo laiku vijas daudz ticējumu un parunu, kas pieder pie šo svētku kultūras, tāpēc nav mazsvarīgi.

Agrāk Miķeļdiena bija lieli svētki, ko atzīmēja katrās mājās. Mūsdienās šīs dienas nozīmi akcentē vien pirmsskolas izglītības iestādēs un skolas jaunākajās klasēs. Tomēr ir lieliski, ja mēs šo nozīmīgo laiku pavisam neaizmirstam un paradām, kāpēc tas bijis tik svarīgs mūsu vecvecākiem, vecvecvecākiem un vēl senākām paaudzēm.

Agrāk liela daļa Latvijas iedzīvotāju bija tiešā mērā atkarīga no zemes labvēlības un ražīguma. Ja sējumi un stādījumi vasarā bija labi padevušies, tad saimei nebija grūtību mierīgi sagaidīt jaunu pavasari. Tas arī ir galvenais iemesls, kādēļ ražas novākšana tika īpaši svinēta, ko pavadīja kopā sanākšana Miķeļdienas gadatirgū ar dažādām izdarībām un jautrošanos.
 

Kā šo dienu padarīt īpašu bērnudārzā?

Ticējumu lasīšana un pārrunāšana

Agrāk cilvēkiem nebija pieejami viedtelefoni ar precīzām laika prognozēm. Tādēļ cilvēki daudz vairāk pievērsa uzmanību un vērtēja norises dabā. Daudzi Miķeļdienas ticējumi ietver praktisku darbošanos, tāpēc tos ir vērts izrunāt un izpētīt. Daži no ticējumiem ir šādi:

  • Ja Miķeļu svētku laikā ozolos vēl ir zīles, tad Ziemassvētkos būšot dziļas kupenas.
  • Ja Miķeļos līst lietus, tad gaidāma silta nākamā vasara.
  • Miķeļdienā jāskaita pupas vai zirņi, tad visu gadu būs nauda, ko skaitīt.
  • Miķeļdienā ir jāgodā maize, tāpēc uz galda jābūt rupjmaizei, kuru var ēst ar medu, tad ziemā būs spēks.
  • Šajā svētku laikā istabā jānes rudens puķes, kuras jāpin bizē vai vainagā un jākar pie loga, lai rudens svētība ienāk mājās. Tā sargā arī no veļu laika nelaimēm.

Lasot un izrunājot ticējumu, to uzreiz var izpildīt, taču pirms tam ar vecākiem jāsaskaņo nepieciešamo lietu sagādāšana – pupas vai zirņi, rupjmaize un medus, rudens puķes un citi. Izlasot ticējumu par zirņu vai pupu skaitīšanu, bērnu uzdevums ir savā trauciņā tos pārskaitīt, trenējot atmiņu skaitīšanā.

Rudens puķu bizi vai vainadziņu katrs drīkst veidot kā māk un patīk, pēc tam nest mājās, iekārt logā un izstāstīt mājiniekiem par šo ticējumu. Ticējumus, kas saistīti ar došanos ārā, piemēram ozolkoka izpēti, atstāj kā pēdējos, lai visi kopīgi var sagatavoties doties ārā līdz tuvākā parka ozolam.

Ticējumu pētīšanu var veidot arī kā nelielu projektu kopā ar vecākiem. Miķeļdienā bērns kopā ar vecākiem apskatās, kāds ir laiks un to pieraksta (nofotografē, uzzīmē vai veido kā citādi, lai paliek atmiņā), savukārt, kad pienāk nākamā diena, par ko runā ticējums, piemēram, Ziemassvētki, vecāki kopā ar bērnu atkal vērtē, kāds ir laiks un vai ir piepildījies ticējumā sacītais.

Rudens kompozīcju veidošana

Lai bērnudārzā ieviestu rudens noskaņu, izveidojiet kompozīcijas! Tam noderēs čiekuri, zīles, kastaņi un kastaņu čauliņas, koku tāsis, krāsainas rudens lapas un augi, un viss pārējais, kas vēsta par rudens iestāšanos. No šiem materiāliem var veidot mājas, dzīvniekus vai rudens vīriņus – ko nu katrs vēlas. No krāsainajām lapām var izveidot krāšņu gleznu, līmējot tās uz papīra. Var veidot arī krāsaino rudens lapu kroņus.

Lai neveicinātu bezjēdzīgu atkritumu rašanos, pārtikas izniekošanu, taču saudzētu dabu, ar vecākiem jāveic noruna par to, ka šajā uzdevumā netiks iesaistīta dārza raža un citas ēdamas rudens veltes.

Bērnudārza vai grupiņas kopīgā rotāšana

Lai ikvienam būtu labi paveikta darbiņa sajūta un gandarījums par glīti izrotātu bērnudārzu, lūdziet, lai vecāki kopā ar bērniem dodas dabā un saplūc rudens puķes vai augus, kas noderēs telpu rotāšanai. Daļu no atnestā var izmantot herbārijam, daļu kārtot vāzēs glītās kompozīcijās un daļu izveidot pušķos, kurus izkārt bērnudārza telpās.

Foto: Shutterstock.com

Saistītie raksti